середу, 24 серпня 2016 р.

25 річниця проголошення незалежності України

          Початок розбудови незалежної України можна вважати з прийняття 16 липня 1990 р. Верховною Радою УРСР «Декларації про державний суверенітет». Декларація проголосила невід’ємне право українців на самостійність, повноту і неподільність влади в межах республіки.           19-21 серпня 1991 року військо-комуністичні сили Радянського Союзу зробили останню спробу врятувати імперію від розпаду - створений у Москві Державний комітет з надзвичайного стану (ДКНС - ГКЧП) і очолений віце-президентом СРСР Геннадієм Янаєвим, постановою №1 припиняв у країні діяльність небажаних новому режиму органів влади і управління, політичних партій і масових рухів, заборонив проведення мітингів, вуличних походів, демонстрацій та страйків, встановлював контроль за засобами масової інформації (цензуру).
          Голова Верховної Ради України Леонід Кравчук зайняв обережну позицію і в заяві по українському телебаченню закликав до стриманості, дисципліни та громадського порядку і не дав однозначної оцінки подіям у Москві, посилаючись на відсутність офіційних документів.
         24 серпня 1991 р. Верховна рада України прийняла Акт про державну незалежність України. З метою всенародного підтвердження Акта сесія вирішила провести 1 грудня республіканський референдум.
        1 грудня 1991 року в загальноукраїнському референдумі взяло участь 32 мільйони громадян України, з яких 90.35% підтвердили Акт про незалежність України. 5 грудня 1991 року Верховна рада України прийняла звернення "До парламентаріїв і народів світу", в якому оголошувалось, що договір 1922 року про утворення СРСР Україна вважає стосовно себе недійсним і недіючим. 8 грудня, після підписання у Біловезькій Пущі президентами Білорусії, Росії та України спільної заяви, Радянський Союз перестав існувати як суб'єкт міжнародного права.
        Світове співтовариство схвально сприйняло результати всенародного референдуму: у грудні 1991 р. незалежність України визнали 68 держав. На другий день після референдуму про визнання Української держави оголосили Канада і Польща, 3 грудня — Угорщина, 4 грудня — Латвія і Литва, 5 грудня до них приєдналося одразу п'ять країн — Аргентина, Болгарія, Болівія, Росія і Хорватія. 25 грудня 1991 р. США визнали Україну і незабаром встановили з нею дипломатичні відносини. Впродовж 1992 р. Україну визнали ще 64 держави.
         Першим президентом України того ж 1 грудня 1991 р. було обрано Леоніда Кравчука (понад 61% голосів).




Немає коментарів:

Дописати коментар